Proud Sewist

Sunday, July 8, 2018

Mermaid Skirt Pattern / Pola Kain Duyung


Assalamualaikum

Alhamdulillah akhirnya saya ada masa lapang untuk lukis lagi nota-nota pola baju.
kali ni saya akan share nota cara lukis pola mermaid skirt atau kain duyung.

Pola kain duyung ni adalah pola basic kain, dari pola duyung ni kita boleh olah jadi macam-macam design skirt yang lain. Contoh seperti 6 panel skirt, 8 panel skirt, trumpet skirt dan macam-macam lagi design. 

POLA DEPAN DAN BELAKANG KAIN







Jom Tonton Video Cara Melukis Pola Duyung 







Kain mermaid ni sesuai dipakai dengan pelbagai jenis baju seperti kurung moden, kebaya,kurung mini, kurung ruffle, dan sebagainya.


GOOD LUCK




Thursday, February 22, 2018

How Many Meter Fabric Needed?

Assalamualaikum

hari ni saya nak share meter kain untuk dibuat baju basic. Ini hanya lah basic meter kain yang diperlukan sahaja. Untuk get the idea berapa banyak perlu beli

Kalau design baju yang ada ropol-ropol, ada pleats, ada kedut-kedut, banyak layer, yang tu akan tambah lain meter kain

kalau badan dah kategori plus size akan tambah lagi meter dari dalam chart ni ye



Monday, January 15, 2018

How To Sew An Elastic Waistband into your pants / Cara Jahit Getah Pinggang

Assalamualaikum



Hari ni saya nak share cara saya jahit getah pinggang! saya selalu buat getah pinggang ni untuk seluar atau skirt budak-budak. Yang dalam video ni saya buat seluar tidur untuk diri sendiri. kadang untuk seluar jalan pun saya suka guna getah semua! ntah lah saya rasa lagi selesa kalau guna getah semua.



Untuk buat getah pinggang ni kita perlu kan beberapa ukuran yang patut kita tahu



Pinggang Sebenar = 39"

Pinggang Seluar = 45"

Getah Pinggang = 32"

Lebihan kain waistband = 2.5"



Contoh kalau panjang seluar kita 39" so bila gunting kain nanti jadi 41.5"



Untuk cara jahit boleh tengok video di bawah ni  


Friday, January 12, 2018

7 Cara Belajar Menjahit Untuk Newbies

Dalam arus fashion yang makin berkembang sekarang ni, ramai lah yang berminat nak belajar menjahit! nak buat baju sendiri, jimat katanya! nak belajar menjahit sebab tailor ambik upah mahal! nak belajar menjahit sebab hobi! nak belajar menjahit untuk buat baju anak! anak ramai! nak belajar menjahit sebab nak tambah pendapatan keluarga. Nak belajar menjahit sebab saya gemuk! baju plus size susah nak cari! 😀

Okay tak kisah lah apa pun reason korang nak belajar menjahit! Janji korang memang bersungguh nak belajar kan? tapi tak tau nak mula dari mana! dan mula lah korang search google, youtube pinterest dan facebook untuk tengok tutorial menjahit dengan harapan boleh pandai menjahit! 

Sebelum korang mula belajar menjahit, di sini saya nak bagi tips cara belajar menjahit untuk newbies! ini saya share berdasarkan pengalaman saya masa mula-mula belajar menjahit! 



CARA BELAJAR MENJAHIT UNTUK NEWBIES 

1. Berlapang dada / Open minded

Sebelum memulakan sesuatu benda baru, kita kena lah berlapang dada dahulu! buangkan sikap negative dan over confident dalam diri kita dahulu. Jangan anggap menjahit ni macam kacang goreng ja! bila tengok tailor alter seluar rasa macam "alaah senang ja alteration neh! potong dan jahit! tu pun nak charge mahai kerrr??aku pun boleh buat lah" jangan ingat kita dah dikira pandai menjahit apabila kita letak ja kain atas mesin, dan mesin jalan ke depan dah kira pandai menjahit! jahit lurus je pun!  itu namanya over confident! dan jangan pula kita terlalu negative thinking! susahnya nak jahit leher! susahnya nak lukis pola! leceh arrr! takutnya nak tekan pedal mesin! nanti terjahit jari tangan macam mana? okay tu over negative thinking! dan jangan pula terlalu curious "eh kenapa nak kena buat macam tu?" atau "kalau buat macam ni tak boleh ke?" atau "eh betul ka orang ni! macam salah je" ini nama nya terlebih pandai 😀

Apa yang kita nak sebelum belajar menjahit adalah perasaan yang ready untuk terima ilmu baru! ready untuk mencuba ilmu baru! jangan give up! passionate! lapangkan dada untuk terima semua input-input baru yang baru nak hadam! fikir yang kita boleh buat! susah macam mana pun kita boleh buat! practice make perfect! okay? paham? baru lah kita senang masuk ilmu baru! menjahit ni tak dak salah betul! yang mana teknik memudahkan kita! cepat kan kerja kita! kemaskan hasil kerja kita! yang tu lah teknik yang the best buat KITA! lain orang lain cara! so berlapang dada untuk menerima ilmu orang lain dari segala pelusuk dunia! jangan berguru dengan satu guru saja! mana lah tahu kot-kot teknik orang bangla lagi hebat dari kita kan? lagi sempoi! get inspired!


2. Belajar Basic Matematik 

Fashion Designer ni ibarat macam arkitek yang dok design rumah cantik-cantik mengikut kehendak client! PatternMaking ni ibarat engineer yang dok fikir macam mana nak bagi rumah tu kukuh dan tahan! Dressmaker/Tailor ibarat kontraktor yang membina rumah! Embellishment ibarat Interior Designer dok bagi cantik kan lagi rumah! 

itu lah perumpamaan process menjahit neh! Sapa cakap jadi tailor ni tak perlu belajar tinggi-tinggi pun? Tailor ni pekerjaan lekeh? tailor ni pekerjaan orang kampung2? Sebab tu tak hairan kalau student arkitek boleh jadi fashion designer! student engineering boleh jadi fashion designer! Basic math kita kena belajar sebab banyak pengiraan semasa pattern making! sebab ada yang dok pm saya tanya simbol " ni apa? simbol / maksudnya apa? 1/2 tu apa? 1/4 tu apa? 3/4 tu apa? + dan - pun banyak macam silap! radius lagi! bulatan 180 bulatan 360 lagi! Semua tu kena tau! tapi semua tu basic math darjah 4 ja pun! tak kan saya nak kena ajar basic math darjah 4 pula kan? every part of our pattern kita kena kira tau! sebab bukan semua badan manusia ni sama! sebab tu lah custommade ni kena upah mahal! sebab semua part kita kira! baru la selesa dan terletak baju kita nanti! formula dah di beri cuma masuk kan number dan kira saja tu pun banyak dok pm saya cakap x dapat lah! x jadi lah! dah pengiraan pun salah dah dari mula macam mana pola nak cantik ye dok? TIPS saya bila nak kira-kira guna lah kalkulator saintifik! sebab senang kita nampak apa yang kita kira dan ada history senang boleh check balik.



3. Belajar Basic Fashion 

Basic fashion ni bukan suruh belajar macam mana nak jadi fashion designer tuh! maksud nya kena belajar tahu tentang istilah-istilah fashion! Contoh empire cut tu apa! princess cut tu apa? bishop sleeve tu apa? in seam pocket tu apa? mermaid skirt tu apa? trumpet skirt tu apa? jenis-jenis dart, jenis-jenis dress, jenis-jenis skirt, jenis-jenis seluar, jenis-jenis poket, jenis-jenis kolar. Haa semua tu lah sebab bila kita dah tau semua tu, senang la nanti kita nak search tutorial! betul tak? contoh hari ni nak belajar cara jahit shawl collar kita pun search lah kat youtube "how to sew shawl collar" berlambak nanti akan naik! kalau tak tau nama macam mana nak search kan? 



4. Belajar dalam English 

Saya mula belajar dulu, saya start belajar dengan mat salleh kat youtube! sebab nya belajar dalam English lagi senang actually! sebab dia dah straight forward maksud kan benda tuh! Contoh ye! Seam Allowance bermaksud lebihan kain untuk kita jahit! Seam straight forward menggambarkan jahitan & allowance straight forward menggambarkan keizinan! hahaha okay susah nak terang tapi macam dalam otak kita dah boleh tangkap ini adalah ruang untuk kita jahit sebab tu nama dia seam allowance! make sense right? kalau bahasa melayu nya seam allowance adalah basi! sekali sebut basi tu menda apa? nasi basi ka? makanan basi ja yang kita boleh fikir kan. So for me macam susah! sebab tu banyak newbies yang dok confuse basi dengan kelonggaran. Sebab basi pun diorang dok ingat makanan lagi! hehehe Lagi pun banyak ja yang buku melayu letak nama asal dalam english sebab diaorang pun tak tau nak letak nama apa sebagai contoh macam french dart. Dan term melayu ni banyak nya salah! Contoh jahitan baby seam yang sebetulnya narrow hem or baby hem tapi kita sebut baby seam! seam tu hanya digunakan untuk jahitan tepi baju!  kemasan bawah baju dipanggil hemming! sebab tu nama nya narrow hem sebab bila kita jahit dia narrow! dan kita jahit dibahagian bawah baju saja. make sense right? 

Antara kelebihan belajar dalam english ni kita senang nak google sebab satu dunia guna bahasa ni. To be honest saya belajar banyak dari internet! NO kelas! Saya banyak baca ebook! banyak tengok tutorial youtube! banyak google! banyak pinterest! dari semua bahasa semua saya study! saya pernah belajar dengan orang india! saya pernah belajar dengan orang russia! saya pernah belajar dengan orang spain! saya pernah belajar dengan orang France, Jepun, China, Italy dan Thailand! tapi semua tu dalam internet ja lah! LANGUAGE IS NOT A BARRIER TO LEARN SOMETHING NEW! Sebab tu kita kena berlapang dada! cedok semua ilmu! menjahit ni tak perlu pun nak kena baca bagi paham! Buku bahasa melayu pun saya baca tak paham! Buku Oh mudah nya menjahit! tuh sampai sekarang saya tak paham-paham lagi! mudah apa macam tuh! better tengok buku jepun lagi mudah!  
Buku menjahit ni cuma gambar & number ja! tak kan yang tu tak paham? kalau ada tulisan pun sikit-sikit ja! Guna ja google translate! dah dapat jawapan! 


5. Belajar Dengan Internet 

Zaman sekarang ni dah moden! semuanya boleh dapat di hujung jari sahaja. Ramai pm saya nak belajar menjahit dengan saya! Saya ni tak layak nak mengajar orang sebab saya pun ilmu sejengkal saja! Saya bukan fashion student punya orang! saya belajar dari internet ja! Saya baru lagi dalam bidang menjahit ni, tahun ni masuk 4 tahun! tak ke cetek ilmu saya? baju lelaki pun saya tak pandai buat lagi! jahit kolar tak pandai lagi! jahit seluar lagi tak pandai! eh banyak lah lagi yang saya tak tahu! sebab tu saya tak mengajar! saya hanya mampu share ilmu setakat apa yang saya tau saja! the more you give the more get kan? tak mampu sedekah duit! saya sedekah ilmu! tu je konsep saya! dengan harapan apa yang saya share ni mendapat pahala dan boleh bawa saya pergi jauh dengan bidang yang minat sangat ni! Semoga Allah memudahkan perjalanan saya untuk berjaya dalam bidang ni! Amin

Tak perlu pergi kelas sebab kalau korang ni zero pasal menjahit pergi kelas pun balik sama jugak! tak pandai menjahit jugak! tak paham jugak cikgu tu mengajar! sebab tu kena buat 4 benda kat atas tu dulu baru pergi kelas! sebab nanti baru kita cepat paham dan confident untuk menjahit! Saya tak pernah pergi kelas menjahit sebab nya saya dah tau basic! buat apa pergi kelas kalau nanti saya belajar benda basic saja? benda yang saya dah tau dari internet! saya nak pergi kelas advance! kelas draping! kelas buat baju pengantin! baju haute couture! dan after 3 years menjahit buat pertama kali saya pergi kelas menjahit iaitu kelas idola sifu pujaan saya iaitu cikgu Jeffrey Ibrahim! sebab dia saja the only yang mengajar teknik formula mudah faham! teknik advance! dan kira every part of our body! 

Basically menjahit ni kona kot tu kona kot ni pi tang tu p tang ni balik-balik situ jugak! so khatam kan basic dulu! sebab bila dah tau basic memang tengok baju I am inderaloka pun dah boleh ciplak! hahahaha 

Ada yang cakap "eh saya tak boleh lah belajar dengan internet! nanti nak tanya tak boleh" to be honest saya sepanjang saya belajar menjahit saya tak pernah pm tepi orang untuk dapat kan jawapan pada semua yang di ajar! saya appreciate gambar atau video yang dia buat! kalau saya rasa tutorial yang dia buat tu x bagus saya akan cari tutorial lain! cari dan cari sampai saya 100% satisfied! Kadang saya tanya kat komen kalau tak paham sangat! dan nasib lah kalau orang tu balas atau pun tak! dia tak balas saya cari lagi tutorial lain! so kena rajin lah! nak pandai kena rajin! bukan nya dok saja tanpa berbuat apa-apa. 

6. Rajin "try and error"
Nak belajar menjahit kena rajin! rajin tengok tutorial! rajin membaca! Jangan perlekehkan tutorial orang! kalau rasa tutorial dia tak bagus! terus blah jangan tinggalkan kesan! hahaha 😁 cari tutorial orang lain! bila dah jumpak tutorial yang agak macam best! terus cuba buat! bukan dok tengok saja! BUAT! TRY! CUBA! teknik baru tuh. ilmu tanpa amal adalah sia-sia! Saya selagi tak jumpa teknik yang saya betul-betul puas hati selagi tu saya akan cari! tak kisah lah ambik masa sampai sebulan sekali pun! sebab once dah jumpa teknik yang kita suka! perasaan achievement tu tak dapat diceritakan! happy gila kot! rasa puas hati! Ubah sikap dari rajin bertanya kepada rajin mencuba!

Mostly saya tengok orang kita ni suka bertanya tapi cuba dak pun! nak tunggu betul-betul paham baru cuba ka? macam mana nak faham kalau tak cuba? macam mana nak nampak teknik tuh berjaya atau pun tidak kalau tak cuba? macam mana nak mahir kalau malas mencuba? macam mana nak dapat banyak ilmu kalau malas cuba? 😑

Jangan dok tanya "kenapa buat macam ni?" "kenapa buat macam tu" JANGAN! korang tak kan nampak logik akal nya kalau hanya bertanya! CUBA TRY TEST SENDIRI! okay? 


7. Jangan Sombong & Berlagak

Alahai ni lah paling banyak saya jumpak newbie yang nak belajar menjahit! aiyoyoyo 😃 baru newbies dah berlagak nak belajar buat kebaya kelepet! baru newbies dah nak terus jump in belajar peplum kepuk-kepuk! Sombong! tak mau belajar kurung moden! nak belajar advance terus! mana ada orang lahir dalam dunia ni boleh terus lari kan? So macam tu lah kita bila nak belajar menjahit! 

Macam saya cakap kita kena khatam basic bodice dahulu! baru la sikit-sikit belajar baju yang lain. Masa saya mula-mula belajar menjahit, saya mula belajar jahit tote bag! Sebelum saya terjebak dengan menjahit ni, saya memang zero! mesin jahit tak reti guna! saya clueless! saya tak tau apa-apa! So untuk bagi saya boleh menjahit saya belajar buat bag dulu. Sebab nya bag tu empat segi ja pun! saya rasa yang tu paling senang untuk jahit! so saya search youtube cara jahit tote bag dan follow step by step! Masa tu saya nak masuk kan benang bawah pun tak pandai tau! nak jahit terketar-ketar tangan pegang kain! Bila saya berjaya jahit tote bag tuh saya bangga dan happy yang amat! the feeling tuh lah yang buat saya terus keep doing what i love until now! tiga bulan jugak lah saya belajar buat bag sampai saya decide nak cuba jahit baju! tu pun saya start jahit baju sleeveless dress dulu. sebab tak reti jahit lengan lagi. dan dari situ lah proses pembelajaran menjahit yang saya buat! keep researching sampai jumpa dan paham! dalam proses tu tak dak sapa tolong saya tau! saya belajar sendiri semua! lama-lama skills kita akan develop dengan sendiri nya kalau kita dah dapat idea dan konsep menjahit neh! 

Dalam family saya kakak saya pandai menjahit tapi dia duduk jauh so bila dia balik sekali sekala tu ja lah opportunity yang saya ada untuk tanya dia, tu pun kalau sempat! selalunya tak sempat! tak membantu sangat. mesin jahit kat rumah yang saya guna tuh  mesin jahit mak saya, dulu mak saya pun pergi kelas belajar menjahit! tapi hampeh berkubur! pernah lah dia jahit seluar tidur untuk adik saya 2 3 helai lepas tu mesin tu biar berhabuk macam tuh ja. 

Tapi sekarang ni saya lagi pandai dari kakak saya! hehehe bukan nak riak! tapi saya seronok tengok kejayaan saya dari asal zero sampai dah pandai jahit baju pengantin! sekarang ni saya pulak yang dok ajar kakak saya menjahit! 😁 So jangan lah sombong dan berlagak, belajar dari asas dahulu. 


ni antara baju yang saya pernah jahit 4 tahun lepas! siap jual lagi tau! 
huduh kot! 

Malu tengok hasil jahitan dulu-dulu *tepuk dahi*



InsyaAllah kalau korang ikut cara-cara yang saya share ni, mesti boleh berjaya menjahit! kena rajin dan passionate! Saya pun tak pernah terfikir untuk masuk dalam bidang ni. Alhamdulillah Allah mudahkan jalan saya, kalau tak saya masih tercari-cari apa yang saya nak jadi bila dah besar nanti. hahaha 







Friday, November 24, 2017

Mermaid Dress Pattern with PRINTABLE notes


Assalamualaikum

Hello everyone

Alhamdulillah Subhanallah Allahuakbar 💗

Sooooo today post i'm going to share with you my notes on how i made Mermaid Dress
Like this one ⇩⇩⇩


Mermaid Dress with a train 




This is for back pattern 

This is for front pattern 

Sleeve


After draft the pattern, cut out the pattern


To make it flowy, we add another extra inch on the pattern
you can add whatever width you like. its up to you.😀








If you interested in buying this  custom made  dress
go check out my etsy shop

Idzyan Ismail Etsy Shop

i do a custom made dress and ship world wide 😃

To print out the notes click the link below

Print Out Notes


Follow my sewing journey on youtube 
Do subscribe
https://www.youtube.com/channel/UCvlTIem1Fzyt0WKlmb76fNQ



Saturday, November 18, 2017

Basi VS Kelonggaran / Seam Allowance VS Wearing Ease

Assalamualaikum 

"Sis pola sis ni dah termasuk basi ke?"

"Sis tambah 1/2" tu untuk apa?"

"Sis pola sis ni size apa?"

Apa itu BASI? apa itu KELONGGARAN?

Masih ramai yang confuse basi dan kelonggaran! Mostly beginners tau basi! tapi tak tahu kelonggaran! & Mostly jugak beginners confuse kelonggaran tuh basi!


Basi & kelonggaran adalah dua perkara yang sangat berbeza! Wajib beginners untuk memahami dua perkara neh! kalau tak paham kedua benda neh memang susah nak faham nota-nota pola baju yang lain.



   BASI / SEAM ALLOWANCE    

Basi adalah lebihan kain yang kita tambah untuk proses menjahit nanti. basically di tanda di atas kain selepas kita meletak kan pola kita di atas kain. Secara logik akal nya! apabila kita menjahit kita memerlukan basi atau seam allowance! kalau kita x letak basi pada kain kita nanti baju kita akan jadi mengecil sebab kita ambik ruang untuk menjahit.

Sebagai contoh dada = 36"
Kiraan untuk pola = 36" / 4 = 9"
Tapi bila jahit kita makan 1" so baju kita akan jadi 8" kan? 8'x4=32" tetiba dada baju siap nanti akan jadi 32" padahal dada asal kita 36". So baju jadi mengecil! itu lah fungsi basi! meng-allowed-kan jahitan! sebab tu dalam bahasa english di panggil seam allowance!

TIPS: Jangan masuk kan basi di dalam pola anda! basi hanya tanda di kain bukan di atas kertas pola! cara ini memudahkan untuk anda membuat manipulation pola

So jangan tanya lagi soalan pola ni dah termasuk basi belum! Jangan kalut pasai basi! basi tu bila part potong kain baru kita kalut! time lukis pola jangan fikir pasai basi lagi. okay? 😄
Basi yang diperlukan untuk membuat baju, basically sama saja basi bagi setiap pola baju. basi 1" adalah untuk kelim bawah baju, jahitan di tepi baju atau di tempat cantum zip, yang lain semua nya setengah inci sahaja. 



   KELONGGARAN / EASE   


Kita dah paham basi! sekarang apa pulak kelonggaran? kenapa kena ada? apa function dia? bukan kah kelonggaran tu basi? basi tu kelonggaran?

Ini yang ramai beginners tak tahu kewujudan atau confuse dengan kelonggaran ni, Kalau korang perhatikan every nota tentang pola baju yang saya upload mesti akan ada tambah 1" lah 3/4" lah atau 1/2" lah atau lebih! Ini lah dipanggil kan kelonggaran. Pertambahan yang saya bagi dalam formula kira-kira pola baju tuh adalah kelonggaran! bukan basi! Imagine anda buat baju tanpa kelonggaran! baju nanti jadi apa? ketat! sedat! mcm sarung nangka right? unless mmg nak macam sarung nangka macam mat salleh dok pakai tuh!

Contoh ye, kita tengok nota pola di atas formula kiraan dada atau bust = Dada / 4 + 3/4" so kelonggaran untuk dada adalah 3/4 inci

untuk bahagian pinggang pulak formula nya = pinggang / 4 + 1.5" disebabkan pinggang kita ada dart jadi kita tambah kan 1" kelonggaran untuk pinggang adalah 1/2" sahaja.

Kelonggaran ni depends on kita suka baju ketat atau longgar! Boleh tambah suka hati tapi jangan lah sampai 3 inci tambah kelonggaran! INGAT! setiap kiraan kita akan di darab 4 apabila baju siap nanti.

Pola dibahagi kan dengan 4 adalah kerana kita hanya buat suku badan kita saja! 

Gambar di bawah ni saya bagi contoh-contoh kelonggaran pada baju


Untuk baju ni tiada kelonggaran atau mungkin 1 inci! untuk yang nak baju melekap elok macam tuh dalam pola tak perlulah nak letak kelonggaran just bahagi 4 saja



Ni kelonggaran yang saya selalu guna pada customer saya iaitu just nice! 
dalam 2 atau 3 inci saja longgar apabila baju siap 


Yang ni contoh kelonggaran kalau 3 atau 4 inci apabila baju siap


Ni kelonggaran 5 atau 6 inci. kalau buat abaya memang sesuai, kalau buat baju kurung moden memang gelebeh lah jadi nya. tak cantik 


Macam saya cakap depends pada keselesaan masing-masing suka macam mana. tiada paksaan! kita yang buat dia! suka hati kita lah kan. 


Jadi korong suka kelonggaran yang mana? sila komen di bawah 😃



Alhamdulillah hari ni korang dah belajar perbezaan kelonggaran dan basi!



JOM FOLLOW MY SEWING JOURNEY 



Friday, October 6, 2017

Pola Lengan / Drafting basic sleeve pattern

Assalamualaikum

Hari ni saya nak share teknik lain untuk melukis pola lengan.

Pola Lengan 
How to Draft basic sleeve pattern