Proud Sewist : Pola Kurung Erin Malik / Kurung Erin Malik Pattern Drafting

Tuesday, September 6, 2016

Pola Kurung Erin Malik / Kurung Erin Malik Pattern Drafting

Assalamualaikum


Pernah dengar kurung Erin Malik? simple ja baju ni. Basically macam kurung Pahang
cuma tak dak pesak.

Btw apa kegunaan pesak ek? macam menyusahkan hidup ja. buat ja lah baju tak pesak kan?
simple! senang! cepat!

Untuk beginners kalau nak belajar menjahit sepatutnya belajar baju kurung moden bukan kurung pesak! cara nak kira pesak dan kekek pun dah pening! kalau kurung tak dak pesak ni sangat lah mudah!

Sampai sekarang saya masih tak faham kenapa perlu buat baju ada pesak dan kekek. hmmm


Ok JOM tengok pola baju kurung Erin Malik ye!



Ini gambar Erin Malik pakai. cantik kan? seronok jadi artis pakai baju simple macam gini pun
dah dapat nama baju kurung erin malik :)



Pola Depan ni kita potong satu di lipatan
Saya buat Princess dart tipu-tipu ja untuk baju neh
kita jahit 2mm ja start dari dart bahu sampai ke dart pinggang kita jahit macam biasa

Pola belakang tak dak princess dart. Kita potong dua keping untuk letak zip di belakang 



Pola lengan ni sama sahaja macam pola lengan yang lain. untuk lebih mendalam lagi
boleh lihat pola lengan kebaya kelepet! saya ada tunjuk kat sana 



Ni contoh baju yang saya jahit menggunakan pola ni
cantik tak????



GOOD LUCK !








4 comments:

  1. cantikkkk.. kain untuk baju kurung tu patern apa ya sis?

    ReplyDelete
  2. cantiknyaaaa..kain dia macam mana eh

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..Akak everyday being watching your tube without fail..Me already 56 but cause of your knowledge to share with others Akak really proud of you.. you're not selfish wit your knowledge being shared..Not everyone got the capital to learn but keen to help with the house expenses..Insya Allah Akak will try to understand your way of teaching so that I can sew it for my girls.And it saves me alots. Pls do carry on with your amal jariah to share with others..May Allah gives you our blessings n dimurahkan rezki ..Ameen.

    ReplyDelete